Η παρουσία των επιχειρήσεων στο Διαδίκτυο έχει γίνει επιτακτική στις μέρες. Αν και είναι δυνατόν να στήσετε μία σελίδα μόνοι σας με τις επιλογές που υπάρχουν, για την μεγιστοποίηση της παρουσίας σας στον Ιστό, θα πρέπει να εμπιστευτείτε κάποιον ειδικό για την δημιουργία του site σας. Παρακάτω, σας παραθέτουμε κάποιες συμβουλές για την δημιουργία μιας αποτελεσματικής επαγγελματικής ιστοσελίδας.
- Φτιάξτε το site σας responsive.
Είναι γνωστό πως ένας πολύ μεγάλος αριθμός των χρηστών που θα επισκεφτούν την σελίδα σας, θα χρησιμοποιήσουν το κινητό τους τηλέφωνο. Υπάρχουν δωρεάν εργαλεία με τα οποία μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας site, αλλά για να επιτύχετε ένα σωστό αποτέλεσμα σε όλες τις συσκευές θα πρέπει να απευθυνθείτε σε μία ομάδα ειδικών, οι οποίοι θα φτιάξουν για εσάς και την επιχείρησή σας μία σελίδα η οποία θα είναι εμφανίσιμη και λειτουργική σε όλες τις συσκευές. Εάν ένας εν δυνάμει πελάτης, χρησιμοποιήσει το κινητό ή το tablet του για να μπει στην σελίδα σας και βρεθεί κάπου όπου είναι δύσκολη η ανάγνωση και η περιήγηση τότε αυτό θα τον ωθήσει να φύγει από την σελίδα σας και να στραφεί σε κάποιον ανταγωνιστή ο οποίος θα διαθέτει ένα responsive site. Επίσης, οι αρνητικές εμπειρίες χρηστών από κινητές συσκευές επηρεάζει την θέση στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, με αποτέλεσμα να γίνει πιο δύσκολη η εύρεσή σας σε μία αναζήτηση που μπορεί να πραγματοποιήσει κάποιος.
- Κάντε τη εύκολη στην εύρεσή της.
Είναι καλή πρακτική να χρησιμοποιήσετε για το όνομα της σελίδας (domain name), το όνομα της επιχείρησής σας ή κάποια από τις λέξεις που έχουν άμεση σχέση με αυτή. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε διαφορετικά domains τα οποία θα κάνουν ανακατεύθυνση στην σελίδα σας. Αυτό σημαίνει πως θα εφαρμόσετε τις σωστές πρακτικές SEO, μάρκετινγκ στα social media και πληρωμένες διαφημίσεις για να οδηγήσετε κόσμο στην σελίδα σας.
- Εύκολη στην περιήγηση.
Για να κρατήσετε κάποιον στην σελίδα σας, είναι σωστό να έχετε ένα απλό και κατανοητό μενού το οποίο θα περιέχει τις βασικές σελίδες και σε ένα dropdown μενού όλες τις υποσελίδες κάτω από τις αντίστοιχες σελίδες στις οποίες ανήκουν. Πρέπει να προσφέρετε και μία εύκολη διαδρομή στην αρχική σας σελίδα, διότι είναι δυνατόν κάποιο αποτέλεσμα αναζήτησης να μην στείλει τον χρήστη στην αρχική σας σελίδα, αλλά σε μία υποσελίδα. Επιπρόσθετα, είναι επιθυμητό να τοποθετήσετε το μενού σε σημείο όπου θα το περιμένει να το βρει ο χρήστης (όπως στην κορυφή της σελίδας).
- Τοποθετήστε τα στοιχεία επικοινωνίας σε άμεσα προσβάσιμο σημείο.
Εάν η εταιρεία σας βασίζεται στην επικοινωνία των πελατών σας με εσάς ή με κάποιο τμήμα της επιχείρησής σας, τότε αυτά τα στοιχεία πρέπει να τοποθετηθούν σε εμφανές σημείο και να είναι προσβάσιμα από τους επισκέπτες της σελίδας, προτιμότερα στην κορυφή της σελίδας. Και αν χρησιμοποιείτε τα κοινωνικά δίκτυα για να συνδεθείτε με το κοινό σας, τότε τοποθετήστε τα είναι στην κορυφή της σελίδας είτε στο κάτω μέρος της σελίδας όπου είναι εύκολο να βρεθούν από τους χρήστες.
- Σιγουρευτείτε πως είναι πάντα ενημερωμένη
Ένα μεγάλο μείον που συναντάται σε πολλές σελίδες είναι οι λανθασμένες πληροφορίες, όπως λάθος στοιχεία επικοινωνίας, περιγραφές προϊόντων που δεν ισχύουν πλέον ή ακόμη και ορθογραφικά λάθη. Για αυτό, πρέπει να ελέγχεται προσεκτικά τις σελίδες σας πριν τις ανεβάσετε αλλά και να κάνετε περιοδικούς ελέγχους σε κάθε σελίδα μετά από κάποια αλλαγή.
- Οποτεδήποτε κάνετε μία αλλαγή σε βασικές πληροφορίες σχετικά με την επιχείρησή σας στην ιστοσελίδα σας, πρέπει να είστε σίγουροι πως θα πραγματοποιήσετε τις ίδιες αλλαγές και στα social media, στο Google My Business και γενικότερα οπουδήποτε αλλού έχει παρουσία η επιχείρησή σας.
- Διατηρείστε την διάταξη της σελίδας λιτή
Περιορίστε την χρήση των χρωμάτων και των εικόνων που μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή του χρήστη από τις πληροφορίες της σελίδας. Μικρές παράγραφοι και bullet points έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαβαστούν από τους επισκέπτες της σελίδας, σε αντίθεση με ένα μεγάλο μπλοκ κειμένου. Αυτός είναι και ένας σημαντικός παράγοντας για τo mobile responsiveness και με συνέπεια για την διάταξη της σελίδας στα αποτελέσματα της Google. Η καλύτερη η διάταξη της σελίδας, τόσο πιο ψηλά θα εμφανίζεστε στα αποτελέσματα. Αν η σελίδα ενός ανταγωνιστή είναι mobile-friendly και η δικιά σας δεν είναι, τότε αυτό θα σας ρίξει και άλλο στα αποτελέσματα των δυνητικών πελατών σας,
- Σιγουρευτείτε πως η ιστοσελίδα σας είναι προσανατολισμένη προς τους πελάτες.
Οι εν δυνάμει πελάτες, επισκέπτονται την σελίδα σας για να λάβουν πληροφορίες οι οποίες τους είναι αναγκαίες. Μερικές φορές έρχονται να ελέγξουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρεται, και μερικές φορές για να μάθουν κάτι από το blog σας (εάν διαθέτετε). Όπως και να έχει, θα πρέπει να παρουσιάσετε σχετικές πληροφορίες με τις οποίες θα αλληλεπιδράσει ο κόσμος και θα χτίσει την εμπιστοσύνη στην εξειδίκευσή σας. Κατά την διάρκεια σχεδίασης του περιεχομένου της ιστοσελίδας σας, να έχετε υπόψιν σας την οπτική του χρήστη της σελίδας και να απαντάτε σε ερωτήματα όπως: “Τι πληροφορίες θα ήθελα να πάρω από αυτή την σελίδα;”, “Τι θα ήθελα να εξηγεί περισσότερο σχετικά με τα προϊόντα/υπηρεσίες που προσφέρει;”. Απαντώντας σε αυτά τα ερωτήματα, μπορείτε να τους κρατήσετε στην σελίδα σας παραπάνω και πολύ πιθανόν να ξεκινήσετε την δημιουργία μίας μακρόχρονης σχέσης με αποτέλεσμα κάποια πώληση.
- Γρήγορη σελίδα σημαίνει ευχαριστημένοι χρήστες
Αν αργεί να φορτώσει η σελίδα σας, είναι πολύ πιθανό οι χρήστες να φύγουν και να μην επιστρέψουν ξανά. Σιγουρευτείτε πως η ιστοσελίδα σας τρέχει ομαλά με την διατήρηση του λογισμικού πάντα ενημερωμένου, προσαρμόστε τα βίντεο και τις εικόνες για γρηγορότερες λήψεις και χρησιμοποιήστε έναν πάροχο φιλοξενίας ιστοσελίδων ο οποίος θα μπορεί να διαχειριστεί το bandwidth του site σας.